لوله و اتصالات پلاستیکی ( بخش دهم)
تکیه گاه های لوله پلاستیکی فاضلابی
لوله های پلاستیکی فاضلابی مانند سایر سیستم های لوله کشی باید تکیه گاه داشته باشند . لوله های عمودی هم تکیه گاه لازم دارند ، اما نباید مانع انبساط افقی آنها شد . به همین ترتیب برای انشعاب ها و زیر سیفون ها باید تکیه گاه پیش بینی کرد و جای انبساط را هم در نظر گرفت . برای لوله های آویخته از سقف استفاده از بست های رکابی به فاصله 2/1 تا 5/1 متر توصیه می شود .
منظور کردن تغییر طول بر اثر انقباض و انبساط در لوله های پلاستیکی فاضلابی
ضریب انبساط خطی در لوله های پی وی سی و ای بی اس نسبت به اکثر لوله های فلزی مصرفی در سیستم های لوله کشی بیشتر است . در شبکه های لوله کشی معمولی که لوله ها فواصل بسیار کوتاهی را طی می کنند ( کمتر از 15 متر ) ، با استفاده از تکیه گاه های مناسب مشکلی به وجود نخواهد آمد . انقباض و انبساط ، بین تکیه گاه ها کهار می شود و قطعات لوله کشی این تنش ها را آزاد می کنند . هنگامی که لوله ها با زاویه تند ( 45 تا 90 درجه ) تغییر جهت می دهد و دنبال آن لوله کوتاهی در شبکه وجود دارد ، تکیه گاه نزدیک محل تغییر جهت ، باید به لوله محکم شود . این تکیه گاه از وارد آمدن نیروی خمشی زیاد بر اتصال جلوگیری می کند . اگر پس از تغییر جهت ، لوله بلندی به شبکه وصل شود ، تکیه گاه بعدی در طول خط لوله بلند باید آزاد باشد به راحتی جابه جا شود .
زمان تست
یک ساعت پس از جسباندن آخرین اتصال می توان لوله عمودی ای بی اس را تست کرد . هر چه دمای محیط بیشتر باشد ، زمان گیرش چسب کوتاهتر می شود .
لوله های پی وی سی ، به زمان گیرش اولیه بیشتر و زمان عمل آمدن طولانی تری دارند . جدول هایی وجود دارد که خصوصیات مختلف لوله های پی وی سی نظیر زمان گیرش اولیه ( از موقع زدن چسب تا زمان مناسب برای جا به جایی مطمئن ) و زمان گرفتن اتصال ( از موقع زدن چسب تا زمان تست ) را ارائه می دهند .